poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Żeberka/wieprzowina w kapuście

Kwaśny smak kiszonej kapusty + dobrze obsmażona wieprzowina to klucz do sukcesu :-P"""

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
½ kg cebuli
1 kg żeberek lub w wersji bardziej lightowej np. łopatki lub innej wieprzowiny – wg uznania.
Koncentrat pomidorowy – ok. 1/3 małego słoiczka, liście laurowe, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie.

Wieprzowinę kroję w paski, solę i przyprawiam np. przyprawą do gyrosa lub pieprzem ziołowym i np. sosem sojowym, smażę na patelni – ja używam grillowej – prawie bez tłuszczu, najwyżej kilka kropli oliwy jako katalizator.
Po usmażeniu mięsa wrzucam na patelkę cebulę i zrumieniam ją.

W naczyniu żaroodpornym układam warstwami: kapustę (1/3 porcji), na to koncentrat i ww. przyprawy, ½ uduszonej cebuli i usmażonego mięsa, kapustę (1/3 porcji), na to koncentrat i ww. przyprawy, ½ uduszonej cebuli i usmażonego mięsa i na wierzch resztę kapusty.

Całość zalewam do wysokości najwyższej warstwy wodą (ponoć jeszcze lepsze – bulionem), piekę, albo może raczej duszę ze 2 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz