Kwaśny smak kiszonej kapusty + dobrze obsmażona wieprzowina to klucz do sukcesu :-P"""
Składniki:
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
½ kg cebuli
1 kg żeberek lub w wersji bardziej lightowej np. łopatki lub
innej wieprzowiny – wg uznania.
Koncentrat pomidorowy – ok. 1/3 małego słoiczka, liście
laurowe, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie.
Wieprzowinę kroję w paski, solę i przyprawiam np. przyprawą
do gyrosa lub pieprzem ziołowym i np. sosem sojowym, smażę na patelni – ja
używam grillowej – prawie bez tłuszczu, najwyżej kilka kropli oliwy jako
katalizator.
Po usmażeniu mięsa wrzucam na patelkę cebulę i zrumieniam
ją.
W naczyniu żaroodpornym układam warstwami: kapustę (1/3
porcji), na to koncentrat i ww. przyprawy, ½ uduszonej cebuli i usmażonego
mięsa, kapustę (1/3 porcji), na to koncentrat i ww. przyprawy, ½ uduszonej
cebuli i usmażonego mięsa i na wierzch resztę kapusty.
Całość zalewam do wysokości najwyższej warstwy wodą (ponoć
jeszcze lepsze – bulionem), piekę, albo może raczej duszę ze 2 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz