Składniki:
2 szklanki mąki,
½ szklanki mleka (najlepiej ciepłego),
3-4 g drożdży,
Sól, cukier wg uznania (ja używam tylko soli)
3-4 łyżki oliwy,
Oregano
Całość mieszam najpierw łyżką w misce, potem wyrabiam
ręcznie i wyciągam na placek (prościzna).
Ja osobiście piekę na prostokątnej blasze, ciasto smaruję z
wierzchu np. ketchupem lub sosem z pomidorów i posypuję odrobinę bazylią.
Potem starty ser żółty (ja używam Goudy z Biedy), dodatki wg
uznania: salami / kiełbasa/ papryka konserwowa pokrojona w paski / pieczarki /
krewetki / oliwki i co tam się jeszcze wymyśli…
No i moje dzieci na wierzch lubią kolejną porcję startego
sera.
Piekę w 180 st. C do zarumienienia brzegów, ostatnio
odkryłem, że lepiej piec na dwie grzałki – dolną i górną zamiast w termoobiegu.
Do tego robię sos czosnkowy: wyciskam ze 3 duże ząbki
czosnku, do tego dwie łyżki majonezu, z 5 łyżek kefiru, bazylia, sól wg
uznania. Oczywiście pomieszać wszystko :-P
Wersja z salami i z krewetkami |
Wersja mega bogata, m.in. z camembertem i pieczarkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz